top of page

Geschiedenis

26 mei 1986

Het 10-jarig bestaan van Capriccio. 

De groepsfoto is in het Mildenburgbos gemaakt.

Dhr J. Dubach

Dhr. Dubach is de oprichter van Mandoline vereniging Capriccio. Opgericht 26 mei 1976.


In 1943 begon de heer J.H. Dubach met zijn vrouw en zeven anderen thuis muziek te maken. Zij noemden zichzelf  ‘De ouwe hap’ . Met deze groep is er in Maassluis een glazen plaat opgenomen in de oorlog. Van dit gezelschap zijn uiteindelijk  alleen de Dhr. Dubach zijn vrouw overgebleven.

In 1948 heeft hij met zijn vrouw en vijf dochters de mandolineclub uitgebreid. De oudste dochter was toen 10 jaar en nam vriendjes en vriendinnetjes mee, die kwamen luisteren. Zij wilden ook graag spelen. Voorwaarde was: schoenen uit. Het was toen een illegale club, want toen mocht je ’s avonds niet buiten komen. Het aantal kinderen werd steeds groter en tenslotte is daar het mandolineorkest uit gegroeid.

In de jaren vijftig is toen Capriccio ontstaan, de toen nog naamloze vereniging.

In de loop der jaren is dit uitgegroeid tot de mandolinevereniging.

De naam 'Capriccio' is bijzonder van toepassing op onze gezellige vereniging, omdat het een muziekterm is die grillig, speels en verrassend betekent. Dit komt zeker tot uitdrukking in de gevarieerde keuze van de muziekstijlen die wij spelen.Op 16 november 1971 heeft Capriccio gespeeld in het televisieprogramma van de NCRV “Met liedjes het land in”. En in 1972 bij Stuif’s in. Uitreiking van de ‘Gouden Stuiver’. 

In 1975 kreeg de heer Dubach een gouden speld voor zijn enorme inzet voor het mandolineorkest. Dit was ter gelegenheid van het 100 jarig bestaan van NBC Nieuwe Brielse Courant. Hij heeft veel voor de jeugd en ouderen gedaan. Hij ontving groepjes kinderen in zijn huis om hen mandolinespelen bij te brengen. Zo’n tachtig verschillende leerlingen in groepjes van tien tot zestien. Voor het lesgeven wilde hij nooit iets hebben.


De Mandolineclub is een vereniging geworden op 26 mei 1976 en heeft de naam ‘Capriccio’ gekregen. Lessen worden voortaan in ‘De Toren’ gegeven.

Op 10 mei 1976  was er een optreden in  het 'Hotel van Marion" i.v.m. 50-jarig huwelijk Dhr. en Mevr. Dubach.

In april 1978 neemt Capriccio voor het eerst deel  aan het concours te Breda.  Ze worden geclassificeerd in de ‘eerste afdeling’ 189 punten.

Ook krijgt Dhr. Dubach in dit jaar  een Koninklijke onderscheiding in zilver vanwege zijn vele verdiensten op sociaal en cultureel gebied.

Uit de oude doos

Concertreizen Capriccio

    Italië

      2 t/m 7 mei 2005


    Oostenrijk

      28 april t/m 3 mei 2008


    België

      mei 2014


    Frankrijk

     19 t/m 22 oktober 2016


    Duitsland/Tsjechië

      22 t/m 26 oktober 2019


    Engeland

      2 t/m 6 mei 2023
bottom of page